2 Mart 2014 Pazar

Sınavlarda Nasıl Başarılı Olurum ?


   

Ben ve birçok kişinin en çok muzdarip olduğu konu: Sınavlarda başarılı olamamak.Eminim Türkiye'deki devlet okullarının verdiği eğitim ile birçok kişi sınavlarda stres, baskı vb. sebeplerden dolayı düşük not alıyor.Ancak bu durum bundan böyle biraz değişecek.Nasıl mı ?
Hiç başarılı insanlarla konuştunuz mu ? Onların başarılı olmasındaki etmen nedir, hiç sordunuz mu ? Ben bir ara konuşmuştum.Aklımda kalanları sizlere aktarmaya çalışayım.

Ben de şuan olduğum gibi onların başarılı olması konusunda çok meraklıydım.Hep düşünürdüm, nasıl başarılı oluyorlar, bu eğitim sistemi onlara da uygulanıyor, onların bizden farkı ne diye birçok soru vardı aklımda.Bir ara röportaj yapma fırsatım oldu, hemen sordum ve cevabı aldım.Azim,, hırs, çaba, plan ve çalışmak.Aklımdaki yüzlerce sorunun cevabını tek cümlede aldım.

Şimdi isterseniz konuyu biraz daha açayım:

1) Hazırlıklı Olun:

Sınavdan bir veya iki hafta önce internetten veya deneme sınavlarlarından bir-iki sınav çözün.Bu, size hem yanlışlarınızı görmek hem de özgüven kazanmak açısından yararlı olacaktır.

2) Dersi Derste Dinleyin:

Aman nasıl olsa evde çalışırım bahanesiyle bütün işi eve yığmayın.Bu size hem erteleme alışkanlığı kazandıracaktır hem de düşük puanlar almanıza sebep olacaktır.Öğretmenin anlattığı konuyu elinizden geldiği kadar iyi dinlemeye ve anlamaya çalışın.

3) Ödevleri Ve Dershane Sınavlarını Ertelemeyin:

"Arkadaşlarla dışarı çıkacağım, ödev yok" bahanesiyle ödevlerinizi son güne bırakmayın.Bu size yalancılık, ders içi performans düşüklüğü ve alıştırma yapmamak olarak size geri gelecektir.Ayrıca herhalde birçoğunuz dershaneye gidiyorsunuzdur.Gitmeseniz bile ücretsiz bursluluk sınavlarına katılın.Sınavınız olduğunda;düşük alırım ailem kızar, sabah kalkamam bahaneleriyle sınavlara girmemezlik yapmayın.Sınava girmek size öz güven ve sınavlara yatkınlık kazandıracaktır.

4) Sınava Son Gün Çalışmayın:

Yarın sınavınız var, siz bugün çalışıyorsunuz.Bilimsel araştırmalara göre sınava son gün çalışan insanlarda kaygıya ve bütün bildiklerinizi yanlış veya eksik hatırlamanıza neden oluyor.Bu yüzden sınava en az bir hafta öncesinden çalışmaya başlayın.

5) Sınav Yerinizi Önceden Gidip Görün:

Sınava girmeden önce sınav yerinize gidip orayı hafızanıza kaydedin.Bu size sınava girerken rahatlık sağlayacaktır.

Sınav başlıyor! Önceki anlattığımız şeyler sınavdan önce yapmanız gereken şeylerdi.Şimdi anlatacaklarımız ise sınav sırasında yapmanız gerekenler.

6) Sınav Kağıdını Gözden Geçirin:

Sınav başlayınca sınav kağıdınızı hızlıca gözden geçirin.Bu sınav biçiminin hafızanıza yerleşmesine ve zihininizin sınav moduna girmesine olanak sağlayacaktır.

7) Zaman Ve Düşünme Arasında Doğru Köprü Kurun:

Soruları çözerken çok hızlı ne de çok yavaş davranın.Çok hızlı çözmek yanlış yapmanıza bu da puan kaybına; çok yavaş yapmanız zaman kaybına bu da soru kaybına yol açacaktır.

8) Bir Soruda Çok Takılmayın:

Çözemediğiniz ve üzerinde ısrarla uğraştığınız soru olursa; o soruyu bırakın.Diğer sorular bitip vaktiniz kalırsa o soruya yeniden dönersiniz.

9) Soruları Okumadan Bu Zordur, Bu Kolaydır Diye Soruları Atlamayın:

Sadece sorunun uzunluğuna bakarak bu zor veya kolaydır diye ön yargıyla yaklaşmayın, eğer böyle yaparsanız sınavın sonunda çok az soru çözdüğünüzü anlarsınız.

10) Arada Bir Zamanı Kontrol Edin:

Zamanın farkında olursanız zamandan en iyi şekilde yararlanıp soruları da o tedbirle çözersiniz.

11) Zihninizin Başka Yerlere Gitmesine İzin Vermeyin:

Sınav esnasında zihninizi dağıtabilecek şeylere odaklanmayın.Bu zamanınızın azalmasına ve dikkatinizin dağılmasına yol açacaktır.

12) Her Dakika Saate Bakmayın:

Geçen zamanla çok ilgilenirseniz.Vakit kaybedersiniz.Bu da düşük puan olarak geri döner.

13) Bütün Soruları Çözeceğim Diye Kendinizi Şartlandırmayın:

Sınavlarda özellikle bursluluk sınavlarında kilit sorular vardır.Soruların hepsini çözeceğim diye kendinizi şartlandırırsanız başaramazsınız.

14) Cevap Kodlamalarınıza Dikkat Edin:

Eğer soruları doğru yapıp da yanlış geçirirseniz bu zararınıza olur.O yüzden cevapları optiğe geçirirken dikkatli olun.Kendinize uygun cevaplama aralığı da bulabilirsiniz.Örneğin beş soruda bir veya 10 soruda bir.

15) Son Kontrollerinizi Yapın:

Sınav bitmek üzere! Bu zaman aralığında cevapları doğru geçirip geçirmediğinize, takıldığınız sorulara bakın.

Söz Sizde:

Ben aklımdaki bütün methodları paylaştım.Gerisi sizde biten bir şey.Eğer azimli ve planlı olursanız.Geçemeyeceğiniz sınav olmaz.

Başarılar Dileğiyle...

Unknown

Teknoloji ve derse meraklı birisi.Bilmediği bir şeyi öğrenmeyi ve araştırmayı çok sever.Ortaokula gidiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright @ 2013 BilgiOkur.

Designed by Templateism | MyBloggerLab | Distributed by Rocking Templates